عضویت در سایت

طراحي نرم افزاري جديد در پژوهشکده


 مصداقي عملي از تحقيق و توسعه

 

معمولا براي پيشگويي بيماري ها در مدل ها از رگرسيون استفاده مي شود. به طور کلي در گذشته براي قدرت پيشگويي مدل از  قدرت تمايز (discriminatory power) استفاده مي شد که با شاخص هارل (Harrell’s C index of discrimination) اندازه گيري مي شود.  بزودي کاشف بعمل آمد که پس از اضافه شدن بيومارکرهاي جديد به مدل ها متداول مقدار بهبودي حاصل ازافزودن بيومارکر جديد با شاخص تمايز (discrimination) قابل اندازه گيري نيست. به عبارت ديگر، آناليز تمايز (discriminatory analysis) براي پيدا کردن اهميت باليني مارکرهاي جديد حساسيت کافي ندارد. بنابراين براي حل اين مشکل شاخص هاي جديدي طراحي شدند که از آن جمله اند:

 

 Net Reclassification Improvement Index (NRI)  و Integrated Discrimination Improvement (IDI) .

 

 نرم افزارهاي آماري اي که به طور شايع مورد استفاده پژوهشگران قرار ميگيرند نظيرSPSS  و Stata برنامه اي براي محاسبه NRI  وIDI و فاصله اطمينان آن ندارند. با درک اين نياز اين برنامه توسط دکتر محمدرضا بزرگمنش، يکي از محققين مرکز تحقيقات غدد و بيماري هاي متابوليسم، در محيط Stata 12.0   طراحي و در مطالعات گوناگون مورد استفاده واقع شد. يکي از موارد استفاده نرم افزار مزبور طي جلسه اي با حضور دکتر حدائق رياست مرکز بيماري هاي متابوليک و دکتر خليلي مدير پژوهشي و جمعي از اعضاي هيئت علمي و پژوهشگران نقد و بررسي شد. در اين جلسه نحوه کاربرد نرم افزار با مثالي عملي با استفاده از داده هاي واقعي مطالعه قند و ليپيد تهران (TLGS) تشريح و چگونگي استفاده ترکيبي از دستور bootstrap  براي محاسبه Confidence interval مرور شد. پيش از پايان جلسه طراح نرم افزار به پرسش هاي حضار پاسخ داد.

 

 بدين ترتيب پژوهشگران قادر خواهند بود براي تعيينسودمندي باليني (clinical usefulness)  مدل هاي شامل نسبت به مدل هاي فاقد بيومارکرهاي جديد به سادگي از   NRI  و IDI  استفاده کنند.

 

گفتني است دانشمندان متعددي از اقصي نقاط دنيا در تماس هايي متقاضي استفاده از اين نرم افزار بوده اند. پروژه ياد شده مصداق بارز تحقيق و توسعه (R&D) و از معدود پروژه هايي است که در پاسخ به يک نياز مسلم و ملموس طراحي، اجرا و با موفقيت به پايان رسيده و باعث ارتقاي توان عملياتي پژوهشگران گرديده است.

اخبار مرتبط